Vi i Norsk Dyremat gjør vårt ytterste for å støtte en sirkulær økonomi. Selve grunntanken vår er å beholde protein i næringskjeden. Vi tar imot restråstoffer fra human matproduksjon og videreforedler disse næringsrike proteinene til høykvalitets hunde- og kattemat.
Et solid fundament innen sirkulær økonomi forplikter. Derfor legger vi frem vårt andre klimaregnskap. Det er nyttig å få en god oversikt over hva vi gjør og hvordan de enkelte områdene av driften påvirker miljøet. Slik identifiser vi hvilke av våre aktiviteter som har mest utslipp og iverksetter effektive tiltak slik at produksjonen vår skjer på en mest mulig bærekraftig måte.
Daglig leder
Forventet at prosjekt Sirevåg blir godkjent i første halvdel av 2024. Vi har som målsetning at dette skal redusere klimagassutslippene med minst 48 prosent per ferdig produsert vare.
Vi har forbedret rutinene på kildesortering. Blant annet skiller vi nå på ulike type plast. Så lite som mulig skal gå til deponi.
Vi er utrolig stolte av at Sirevåg fikk A+ på uanmeldt kontroll og at Frei har beholdt sin A. Dette viser vår dedikasjon til mattrygghet.
Vi har utviklet en ny serie til katter som lanseres i 2024. På sikt håper vi at denne åpner opp for langt mer bruk av fisk.
I løpet av 2023 investerte vi i vår researchavdeling. Dette vil gi oss muligheten til å bruke nye og flere råvarer.
Ved bygging av ny fabrikk fokuserer vi på bærekraftige løsninger, et trygt og inkluderende arbeidsmiljø, og et positivt samspill med lokalsamfunnet. Den nye fabrikken og produksjonslinjen gir en langt mer effektiv, bærekraftig og fleksibel produksjon.
I 2024 implementeres tiltak for å redusere energiforbruket ytterligere. Dette inkluderer varmluft i lufttørking, redusert strømforbruk i autoklavene, og installasjon av solceller på taket.
Slik at vi kan fullt utnytte den nye produksjonslinjen.
Vi tester insekter i vår produksjon. Det er en næringsrik proteinkilde som krever færre ressurser enn tradisjonell husdyrproduksjon. Foreløpig er dette en dyr, men svært spennende proteinkilde som vi ønsker å lære mer om.
Vi utvikler flere produkter som bruker restråstoffer fra fiskeindustrien.
I løpet av 2024 erstattes nitrittsalt med bedre alternativer for konservering og farge.
Målsetning
ambisjon
Vi forplikter oss til å ta hensyn til klima og miljø gjennom konkrete mål og tiltak for hvordan vi driver (bedre utnyttelse av råvarer, nye råvarer og mindre svinn). Hvordan vi forvalter daglig drift (kontorbygg, transport og innkjøp). Samtidig skal vi ha fokus på bruken av proteinkilder i et helhetlig perspektiv.
Mangfold og inkludering
Samlet sett viser vårt klimaregnskap for 2023 en total utslippsmengde på 9.159,5 tonn CO2-ekvivalenter. Nytt i år er at vi har lagt til reiser og emballasje i scope 3 rapporteringen.
Vi erkjenner at det har vært en økning i energibruken fra 2023, med en oppgang på 0,6 %. I samme periode har vi økt produksjonen, noe som betyr at energibruken per produsert vare faktisk har gått litt ned. Vi fortsetter å implementere tiltak for å redusere energibruken per produsert vare ytterligere.
Forventede utslipp vil øke gradivis i perioden 2027-2030 når den større fabrikken tas i bruk. Selv om utslippene vil bli større, vil produksjonen bli mer effektiv.
Fra høsten 2024 vil vi redusere utslippene ved produksjon av 800 gram hermetikk, og vi undersøker muligheter for tilsvarende tiltak for 400 gram hermetikk. Dette skyldes forbedret produksjonsprosess.
På lengre sikt planlegger vi å gå over til biogass, tidligst i perioden 2027-2030.
Vi erkjenner at det har vært en økning i energibruken fra 2023, med en oppgang på 0,6 %. I samme periode har vi økt produksjonen, noe som betyr at energibruken per produsert vare faktisk har gått litt ned. Vi fortsetter å implementere tiltak for å redusere energibruken per produsert vare ytterligere.
Forventede utslipp vil øke gradivis i perioden 2027-2030 når den større fabrikken tas i bruk. Selv om utslippene vil bli større, vil produksjonen bli mer effektiv.
Fra høsten 2024 vil vi redusere utslippene ved produksjon av 800 gram hermetikk, og vi undersøker muligheter for tilsvarende tiltak for 400 gram hermetikk. Dette skyldes forbedret produksjonsprosess.
Transport står for en betydelig del av vårt utslipp. Dette gjelder for alle dyrematprodusenter (og mat), da vi har behov for råvarer inn og ferdigvarer ut. Logistikken gjør at det aller meste av våre transportbehov kun dekkes av langtransport med lastebil.
Vi gjør det vi kan for å få en mest mulig effektiv transport. Alltid full last inn og alltid full last ut, samt en rekke mindre tiltak rundt lasting, lossing og vasking. Det finnes en rekke spennende forsøk med el-kjøretøy, men foreløpig er denne utviklingen et stykke unna å være et reelt valg for våre transportleverandører. Elektrisk
sjøfart er et spennende alternativ men det krever større innovasjon og omstilling for transportbransjen.
Sammen med vårt moderselskap, Nortura, har vi mulighet til å oppmuntre og legge press på våre samarbeidspartnere innen transport slik at bransjen kan oppnå reelle utslippskutt som vi igjen kan nyte godt av.
Med tre lokasjoner, messevirksomhet og kunder i utlandet, er vi avhengige av vår reisevirksomhet. Vi begrenser reisingen til de gangene det er absolutt nødvendig og sørger for at hver reise er så innholdsrik og produktiv som mulig.
Emballasje utgjør en svært stor del av våre utslipp. Vi bruker store mengder stål i vår produksjon. Stål er enkelt å resirkulere og kan brukes igjen og igjen uten at kvaliteten forringes. Vi følger bransjestandardene nøye og jobber samtidig for å redusere bruken av emballasje.
Til tross for en rekke tiltak har utslippene gått litt opp men vi har en betraktelig nedgang i utslipp per produsert vare. Så vi slipper ut litt mer, men vi har blitt en god del mer effektive. Flere av tiltakene har vært effektive men noen av de merkes dessverre ikke på CO2-utslippet, selv om de er gode tiltak for en fornuftig drift. Vi jobber kontinuerlig med vedlikehold av produksjonen for å få den til å fungere optimalt. Den nye fabrikken og produksjonslinjen vil gjøre stor forskjell når den er i drift.
Store deler av oppgangen ligger i scope 3, transport. Det er dessverre noe vi ikke har direkte påvirkning på.
Hvis vi ser på totalutslippene mot økt produksjon, har vi klart å redusere utslipp per ferdig produsert vare. Det er vi stolte av!
Vi jobber fremdeles med hvilke kategorier og hvordan innhente riktige tall til noen av kategoriene i Scope 3. Neste år håper vi å inkludere avfall og avtrykk fra pluss-produkter. Det er spesielt utfordrende å beregne utslipp knyttet til forbrukeres bruk og avfallssortering. Sammen med Nortura vil vi utvikle presise standarder i årene som kommer. Selv om Scope 3 ikke er fullstendig dekket, representerer denne rapporten en betydelig del av vår miljøpåvirkning og vårt ansvar.
Friske dyr og strenge rutiner gjør at kjøtt fra norske bønder er blant de tryggeste i verden. For oss er mattrygghet en av våre viktigste oppgaver.
Norsk dyremat AS er sertifisert etter BRCGS global standard. En standard som er basert på de nyeste og oppdaterte matsikkerhetsstandardene og -metodene, og det er anerkjent av Global Food Safety Initiative – GFSI.
BRC standarden setter strenge krav til godkjenning av leverandører. Alle våre leverandører – fra transportører, til emballasje, tørrvarer er godkjent. En godkjenning dekker også alt fra opprinnelse til den innkjøpte varen, leverandørens system for HMS, kvalitet, mattrygghet til etiske retningslinjer.
FREI
SIREVÅG
FREI
SIREVÅG
God hygiene gjennom hele verdikjeden er avgjørende for å sikre kjøttet mot uønskede bakterier og fremmedlegemer.
Kontroll på mattrygghet bidrar til å redusere matsvinn og unngå kostbare tilbakekallinger.
tilbakekallinger
For oss er det særdeles viktig å utnytte råvarene våre på en best mulig måte. Både tilgjengelighet og kvalitet er viktige elementer. Samtidig er vi nødt til å kunne utnytte nye råvarer.
Vi har utviklet en ny serie til katt som lanseres i 2024. Serien inneholder 3 ulike Go’biter til katt og våtfor i 185 g.
På sikt håper vi at denne åpner opp for langt mer bruk av fisk.
I 2023 investerte vi i vår researchavdeling. Dette vil gi oss muligheten til å bruke nye og flere råvarer.
I samarbeid med Nortura investerte vi i nytt utstyr som gjør at vi kan bruke enda mer av kyllingen.
Hvert år kjøper vi inn varer og tjenester for ca. 160 millioner kroner. Det er derfor viktig at vi stiller krav både til oss selv og våre leverandører når det gjelder miljøpåvirkning.
TONN 2022
TONN 2023
ferske råvarer
Vi er godt på vei mot målet om å bruke 95 % ferske råvarer.
Norske råvarer
Vi ser at det opprinnelige målet om å bruke 100 % norske råvarer er vanskelig å gjennomføre for å opprettholde en effektiv og forutsigbar produksjon.
Norske råvarer i PROVIT
På vår egen merkevare,
Provit, brukes 100 % norske råvarer.
feilvare
Andelen feilvarer er lav, men vi håper å forbedre dette ytterligere når den nye produksjonslinjen er klar.
SVINN
Vi har høyt fokus på svinn. Etter oppgraderingen av fabrikken i Sirevåg skal det ligge på 2 %.
Vannforbruk
Frei har redusert vannforbruket med 12 %, mens Sirevåg har økt med 3 %. Den nye vaskehallen på Sirevåg vil redusere vannforbruket betydelig.
Emballasje
En stor del av produksjonen er hermetikk, som er 100 % gjenvinnbart. Vår hermetikk lages av 58 % resirkulert stål.
Pappen vi bruker er delvis resirkulert og kan gjennvinnnes 100 %.
Avfall
På Frei viser resultatene at gode rutiner gir betydelige fordeler, og vi er stolte av å ha oppnådd en sorteringsgrad på 96 %.
I Sirevåg, som har mer omfattende produksjon, implementerer vi enda flere tiltak for å øke sorteringsgraden. Vi ser allerede en positiv utvikling. 2024 får økt soteringsgrad.
Sorteringsgrad SIREVÅG
Sorteringsgrad FREI
Gode arbeidsforhold er en viktig del av vår bærekraft-satsning. For å få til omstilling trenger vi gode og motiverte arbeidstakere.
Tilstedeværelse
Dette er veldig gode tall. Men en liten tilbakegang fra i fjor (93,3 %).
Ulykke med personskade
I 2023 hadde vi dessverre en ulykke på Frei.
lærlingER
Vi har ingen lærlinger i år, men ansatte har mulighet til å ta fagbrev innen industriell matproduksjon og industrimekanikk.
Prosent av ansatte med faste- og heltidsstillinger
Forutsigbare ansettelseforhold er viktig både for oss og de ansatte.
Kvinner i ledende stillinger
Tallet baserer seg på ansatte i ledergruppen og fabrikksjefer.
Selve grunntanken i Norsk Dyremat er basert på sirkulær økonomi, men det var først i 2021 vi begynte å jobbe med en bærekraftstrategi.
Året etter, i tett samarbeid med moderselskapet Nortura, utviklet vi vår første bærekraftsrapport.
I år har vi fått sammenlignbare tall og et større datagrunnlag. Vårt bærekraftsregnskap gjør det mulig for oss å se hvilke utslipp våre produkter genererer, samtidig som det viser utviklingen over tid. Dette gir oss muligheten til å identifisere hvor det er mest hensiktsmessig å iverksette tiltak, og å evaluere hvilke tiltak som har størst effekt.
Vi i Norsk Dyremat ønsker å forvalte de råstoffene vi har på best mulig måte, og å produsere gode produkter på en bærekraftig måte. Dette er til det beste for planeten vår og kjæledyrene våre.